Det är jag som är stefan ekengren
Jag heter Stefan Ekengren och har arbetat i kök i 30 år. Äkta. Det har alltid varit det som styrt mig, det jag lagar, pratar, befattar mig med och bara rör. Mängden mat jag har lagat är monumental, jag älskar att vara nära maten som kommer rakt inifrån hjärtat. Rakt in i hjärtan. Jag driver restaurang Hantverket i Stockholm, en mötesplats för de som vill ha en fin stund på en stor restaurang med min mat. Det ska verkligen kännas här. Jag älskar att berätta historier. Prata, skriva, beskriva och skapa rätter. Något måste förmedlas, mat och samvaron kring mat är det överlägset största som finns. Och vi upplever det varje dag. Såklart att det finns mycket att förmedla. Min ingång till att bli kock blev att jag tyckte om att äta mat. Jag växte upp i Jakobsberg och vi hade det inte så väldigt frikostigt med maten när jag växte upp. Första gången jag klev in i ett restaurangkök var det som slog mig direkt: här finns det massor med mat! Och vi smakar på den också! Här kan jag vara kvar, här kan jag överleva. Och det har vart min starkaste drivkraft och kreativa morot/motor sedan dess, att äta. Låt oss göra det tillsammans. Tack.
Min passion
Jag drivs av förmedlandet. Jag vill alltid, med allt jag gör berätta något. På något sätt har jag kommit att förstå det under en väldigt lång tid. Jag har varit så mycket arg, vilse, frustrerad och borttappad i mitt liv och när jag ser tillbaka på det så är anledningen att jag vart i miljöer där jag inte har kunnat säga något. Sedan den tidpunkten jag insåg det och kunde styra själv är mitt sinne lugnare. Jag är där nu. Jag berättar, varje dag.Jag vill laga massor med mat. Skriva, laga mat i bild på tv eller duk, vara kreativ och finnas med när maten utvecklas. Hjälpa andra, inspirera andra. Men jag kommer inte ställa mig in eller bli som ni vill, ni kommer inte få det, sök inte det. Sök det äkta.